Verwijder alle HLN Plus artikelen van het Laatste Nieuws website

Ik heb een eigen browser extensie geschreven om alle HLN+ artikelen te verbergen op de website van hln.be

TLDR;

Enkel interesse in de extensie en niet in het verhaal?

Download hier voor Chromium browsers (Chrome, Edge, Brave, ...)

Download hier voor FireFox

Waarom?

Bij het surfen naar de website van Het Laatste Nieuws was ik het beu om telkens de HLN+ artikelen te zien. Ik heb geen abonnement bij HLN en ben het ook niet van plan om te nemen.

Ik begrijp dat niet al het nieuws gratis gelezen kan worden en dat de journalisten ook betaald moeten worden voor hun werk en heb dan ook alle begrip ervoor dat bepaalde artikelen achter een betaalmuur zitten. Maar aangezien ik geen abo wil afnemen bij HLN heb ik dan ook liever niet de HLN+ artikelen te zien.

Toen kwam ik op het idee om een extension te schrijven voor mijn browser (MS Edge) die deze artikelen voor mij verbergt.

Versie 1.0

Toen ik aan het rondneuzen was op de website met de dev tools van de browser zag ik dat alle HLN+ artikelen een bepaalde CSS klasse hadden in de trend van article-plus. Ik ging dus op zoek naar alle CSS klassen waarin -plus voorkomt. Via CSS kon ik deze artikelen verbergen:

.article-plus,
.article-small-plus,
.article-large-plus {
  display: none;
}

Versie 1.1 en 1.2

Dit ging goed voor een tijdje maar na verloop van tijd werden wijzigingen aangebracht aan de HTML en CSS structuur van de website van HLN waardoor mijn CSS injectie niet meer volledig werkte en er dus toch weer HLN+ artikelen tevoorschijn kwamen. Ik kon het voorlopig oplossen door nieuwe CSS klassen toe te voegen en een update in te dienen bij de Chrome Web Store.

Versie 1.3

Op 5 april 2021 krijg ik echter een mailtje binnen van een gebruiker (tot dan dacht ik dat ik de enige gebruiker was 😃) die me erop attent maakte dat er plots opnieuw HLN+ artikelen tevoorschijn kwamen.

Opnieuw vond ik een soort logica in de HTML en CSS om de artikelen te verbergen, maar deze keer had ik ook JavaScript nodig. Zogezegd, zo gedaan en versie 1.3 werd toegevoegd aan de Chrome Web Store.

Open Source

Al die tijd stonden de bestanden van deze extensie publiekelijk op mijn GitHub profiel. Toen ik plots op 10 juni 2021 een pull request binnenkreeg op deze GitHub repository van ExcuseMi.

Versie 1.4.2

ExcuseMi heeft ervoor gezorgd dat deze extensie meer mogelijkheden bevat:

  • Verberg HLN+ artikelen
  • Verberg HLN Shop
  • Verberg footer
  • Compacte modus
  • Verberg reacties

En heeft ervoor gezorgd dat deze extensie beschikbaar is voor FireFox.

Waar te vinden?

Download hier voor Chromium browsers (Chrome, Edge, Brave, ...)

Download hier voor FireFox

Statistieken Chromium

Enkele statistieken van het aantal installatie en wekelijkse gebruikers voor Chromium

Statistieken FireFox

FireFox heeft slechts ÊÊn gebruiker (en dat zal mezelf waarschijnlijk zijn 😁)